De strijd om het zwartste zwart

23/11/2019 Thomas Verlinden

Hou je van zwart en vind je dat het nog donkerder mag? Goed nieuws: Vantazwarte verf absorbeert maar liefst 99,995 procent van het licht en doet je recht in het niets staren!

Vanta staat voor 'Vertically Aligned Nanotube Array', wat zoveel wil zeggen als verticaal geplaatste nanobuisjes. Die minuscule buisjes absorberen het licht en weerkaatsen de laatste stralen tot ze bijna volledig opgenomen zijn.

De verf werd ontwikkeld voor wetenschappelijke doeleinden, waaronder de ruimtevaart. Wie al eens graag in de ruimte tuurt met een degelijke telescoop, weet ongetwijfeld dat de binnenkant van het apparaat bedekt is met een bijzonder donkere tint zwart. Die absorbeert alle afwijkende lichtstralen, zodat wetenschappers het zwakke licht van verre sterrenstelsels kunnen opvangen.

Vantablack

Domper op de feestvreugde: de Britse kunstenaar Anish Kapoor kocht in 2016 de rechten op van Vantablack en niemand anders dan hijzelf mag de verf gebruiken.

Gelukkig bracht Kapoor's grootste concurrent Stuart Semple een waardig alternatief op de markt onder de naam Black 3.0. Naar eigen zeggen "a black hole in a bottle". Deze acrylverf absorbeert 99% van het licht en is voor iedereen verkrijgbaar. Behalve voor... Anish Kapoor. Tja.

Ook BMW kwam met een eigen variant en liet als reclamestunt een X6 in het zwartste zwart spuiten. De imposante wagen wordt herleid tot een tweedimensionaal autootje, waardoor je toch even met de ogen knippert. Wie verbaasde blikken wil scoren op de openbare weg is eraan voor de moeite: het Duitse automerk plant (voorlopig) geen massaproductie in deze kleur, omdat het niet krasbestendig is.


relatedBlogs

Levenslang leren loont!

Maak de mooiste herfststukjes met docente Anne

Succesvol blokken: 7 do´s & dont´s


relatedCourses


previousLabel

De strijd om het zwartste zwart

nextLabel

Gezonder snoepen met Sinterklaas

relatedCourses


Octrooirecht

Leren wat je altijd al hebt willen leren? Volg nu je roeping!

blogTags


OpleidingCursusAvondonderwijsVolwassenenonderwijsZwartKleur

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-